22 / 06 / 2021


​VIDEO Ziua Mondială a Teatrului: „Jurnal de România” continuă cu Jurnalul unui teatru care stă să se prăbușească sub indiferența clasei politice

Pe 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Într-o țară cu teatre închise pentru public, într-un oraș cu teatru închis…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 27/03/2021

Pe 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Într-o țară cu teatre închise pentru public, într-un oraș cu teatru închis pentru public (din cauza ratei de infectare), într-un oraș cu un teatru aflat într-o clădire de patrimoniu, care stă să se dărâme peste comunitate, sub indiferența clasei politice – este mesajul Teatrului Municipal Bacovia din Bacău, de Ziua Mondială a Teatrului. Pe 27 martie, la ora 18:00, în sala mare a Teatrului Municipal Bacovia era programat spectacolul multimedia documentar „Jurnal.Bacău”, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Jurnalul unui teatru și al unui oraș, un spectacol manifest prin care se încearcă salvarea clădirii de patrimoniu în care funcționează teatrul din Bacău.

Carmen Lidia Vidu: „Nimeni nu mi-a spus că teatrul poate fi despre mine”

„Jurnal. Bacău” este al cincilea spectacol de teatru din seria de teatru documentar „Jurnal de România” a regizoarei Carmen Lidia Vidu, după „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” (2016), „Jurnal de România. Constanța” (2017), „Jurnal de România. Timișoara” (2018) și „Jurnal de România. 1989” (2020).

Carmen Lidia Vidu a pornit seria „Jurnal de România” după incendiul din clubul Colectiv, mărturisind că după acel moment „s-a întâmplat ceva în structura mea”. „Există un filon social în toate spectacolele din lumea asta, dar cred că românul trebuie să vorbească despre problemele de astăzi ale României. Cred că istoria asta cu ‘i’ mic a ta, a mea, a celor care ne privesc, e aur curat. Cred că aici trebuie lucrat și cred că ‘Jurnal de România’ asta și-a propus”, spune Carmen Lidia Vidu despre seria de teatru documentar pornită acum 5 ani.

După premiera celui mai nou spectacol, „Jurnal. Bacău”, Carmen Lidia Vidu spune că „Oamenii nu au exercițiul de a vedea în teatru un instrument cu care să-și cizeleze orașul.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: